Goed gebruik van de Nederlandse vlag
Elk jaar weer wordt de Oranjevereniging bedolven onder de vragen van inwoners over hoe er met de vlag omgegaan moet worden en hoe er precies gevlagd moet worden op bijvoorbeeld Koningsdag en 4 en 5 mei. Een uitleg:
De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij op het Nederlands grondgebied wordt ontplooid, de ereplaats te hebben. Bij de Nederlandse vlag gaat het om traditie, wellevendheid en etiquette. Met symbolen van de Staat ga je eerbiedig, fatsoenlijk en netjes om.

Regels voor het uithangen van de vlag

Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Wilt u meer weten over het gebruik van de Nederlandse vlag? Of wilt u weten op welke bijzondere dagen het in Nederland gebruikelijk is te vlaggen? Bekijk dan de vlaginstructie.

Vaste dagen waarop wordt gevlagd

Valt de datum hieronder op een zondag of christelijke feestdag? Dan wordt een dag later gevlagd en gevierd. Een uitzondering geldt voor Koningsdag. Wanneer de verjaardag van koning Willem-Alexander op een zondag valt, vindt de viering ervan een dag eerder plaats.

Datum Dag Uitgebreid of beperkt vlaggen
31 januari Verjaardag prinses Beatrix Beperkt
27 april Koningsdag: verjaardag koning Willem-Alexander Uitgebreid
4 mei Dodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang Uitgebreid
5 mei Bevrijdingsdag Uitgebreid
17 mei Verjaardag koningin Máxima Beperkt
Laatste zaterdag in juni Veteranendag Uitgebreid
15 augustus Formeel einde Tweede Wereldoorlog Uitgebreid
3e dinsdag in september Prinsjesdag (alleen in Den Haag vlaggen) Uitgebreid
7 december Verjaardag prinses Catharina-Amalia Beperkt
15 december Koninkrijksdag Beperkt

Meld u aan voor onze nieuwsbrief